O:DA mentortalálkozó

Szeptember 28-án, szombaton harmadik alkalommal rendezte meg a Barankovics Alapítvány Ifjúságkutatási Műhelye tanári kerekasztalának konferenciáját. A félévente esedékes rendezvény ezúttal az alapítvány Online Demokrácia Activity versenyére jelentkezett csapatok mentorainak találkozója jegyében zajlott. A résztvevők amellett hogy érdekes előadásokat hallhattak ifjúságszociológiai témákban, megismerhették a szeptember végén induló verseny filozófiai és pedagógiai alapjait, valamint tájékozódhattak a lebonyolítással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókról is.

A Barankovics István Alapítvány 2012 közepén indult ifjúsági projektje két tematikus pilléren nyugszik. Az egyik mozgatórugó a fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítésének támogatása, a másik pedig a net-generáció nevelésével kapcsolatos kérdések tisztázása. Az előbbiben 2012. novemberében rendezett az alapítvány konferenciát, míg a „Digitális bennszülöttek az osztályteremben” szakmai napra 2013. májusában került sor.

Az alapítvány szakemberei úgy látják, hogy a kitűzött pedagógiai célok megvalósításának egy hatékony eszköze lehet a kultúraazonos pedagógia, amely jelen esetben a mai „z” generáció életvilágának sajátosságaira építő szemléletet jelent. A Barankovics Alapítvány ifjúsági projektjének e két pilléren nyugszik és egyféle szintézisként fogható fel az alapítvány most induló játéka, az O:DA. A játék nemcsak nevében, hanem feladatmegoldásaiban is integrálta a digitális kommunikáció eszközeit, és célja nem utolsó sorban annak megmutatása, miként lehet, miért érdemes ezeket az eszközöket használni a demokrácia értékeinek megjelenítésére és védelmére, vagy akár az oktatásban a tanulók motivációinak növelésére.

A versenyző csapatoknak a szabályzat értelmében egy-egy mentort kellett választaniuk saját környezetükből, aki lehet tanár, vagy olyan felnőtt, akiben a csapat tagjai megbíznak. A mostani konferencia e mentorok versenyre való felkészítését és tájékoztatását szolgálta. A szervezők természetesen gondoskodtak tudományos munícióról is.

A rendezvényt Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg.

A mentor kerekasztal első előadója Jancsák Csaba ifjúságszociológus, egyetemi oktató, az Európai Ifjúságkutató, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ igazgatója volt. „Sose növünk fel! (?)” címet viselő előadásában áttekintette az ezredforduló fontosabb ifjúságszociológiai trendjeit, és ízelítőt adott a legfrissebb, legérdekesebb kutatási eredményekből. A mentor kerekasztal programját esettanulmányok színesítették. A Corvinus Egyetemről érkezett két egyetemi hallgató, Szényei Réka és Német Róbert adtak betekintést a net generáció életvilágába, felvillantva a számos szubkultúrából álló konglomerátum egy-egy szeletét. Réka a világ legnépszerűbb számítógépes játékából a Leauge of Legends-ből tartott bemutatót, míg Róbert az animék világába kalauzolta el a résztvevőket. Az esettanulmányokat Szényei Gábor András pszichiáter elemzése követte, aki „tolmácsolta”, a jórészt „X” generációhoz tartozó közönségnek a fiatalok nyelvét, valamint rámutatott a net generációs kultúra szimbólumainak és ikonikus alakjainak a személyiség formálásában játszott szerepére.

A délutáni program az Online Demokrácia Acitvity minél teljesebb megismertetését célozta. Az O:DA szakmai vezetője, Kiss Mária Rita előadásában a játék társadalomfilozófiai és pedagógiai alapjait mutatta be, számba véve azokat a célokat és megfontolásokat, amelyek a fejlesztőket motiválták és meghatározták a társadalomismereti verseny végső arculatát. Rácz Krisztina, az O:DA stáb középiskolai tanári képviselője egy, a versenyek során mindig fontos kérdésről, a feladatok értékelésének alapelveiről és gyakorlati megvalósításáról tartott előadást. A rendezvény utolsó modulja a praktikus tudnivalók megbeszélésének adott fórumot. Itt került sor a mentorok által képviselt csapatok rövid bemutatására, valamint „O:DAszólok” néven egy mentori tanácsadó testület megszervezésére is, amely visszacsatolási szervként működik majd a szervezők és a mentorok között.

A konferencia előadásanyagai itt érhetők el.

A verseny eseményei az O:DA honlapján, valamint Facebook profilján követhetők nyomon.