Szent István Könyvhét a belváros szívében

Hétfőn délután vette kezdetét a szombatig tartó, 22. Szent István Könyvhét a megújult Ferenciek terén. A Szent István Társulatnak köszönhetően több mint 30 könyvkiadó 7000 kiadványa közül válogathat a valódi értékek iránt fogékony olvasó. A kiadók idén is jelentős kedvezményekkel és 70 kötetnyi újdonsággal várnak minden kedves érdeklődőt. A rendezvényt könyvbemutatók és dedikálások sora egészíti ki.

A keresztény könyvkiadás hazai prominenseit maga köré szervező Szent István Társulat 2014-ben is kitett magáért. A május 12-étől 17-éig látogatható könyvmustra a hagyományokhoz híven ünnepi megnyitóval vette kezdetét. Hétfő délelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondott megnyitó beszédet, majd sor került az idei Stephanus-díjak átadására. Teológiai kategóriában Bolberitz Pál professzor, irodalmi kategóriában Fésűs Éva írónő részesült elismerésben. A díjakat Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári püspök nyújtotta át. A Stephanus-díj immár 21 éves múltra tekint vissza, először 1993-ban ítélték oda, már akkor is két kategóriában. „Az alapító okirat szerint azok munkásságát jutalmazzák az elismeréssel, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.” – írja a Magyar Kurír. Eddig többek közt olyan jól ismert, szakmai és erkölcsi tekintetben is kimagasló személyiségek részesültek ezen elismerésben, mint Jelenits István piarista szerzetes, irodalomtörténész; Nemeskürty István író, irodalom- és filmtörténész; Jókai Anna író; Kalász Márton költő; Kopp Mária magatartáskutató pszichológus és férje, a szociológus Skrabski Árpád.

A díjátadó után Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke ismertette a könyvhétre megjelent újdonságokat. A keresztény könyvszemle programját könyvbemutatók és dedikálások színesítik. Szentmihályi Szabó Péter Tomori című kötetét kedden mutatták be, viszont a nagy érdeklődésre számot tartó Pápa, Szentszék, Vatikán c. könyv bemutatóján – ami csütörtökön lesz látható – még bárki részt vehet. A kötetet Érszegi Márk Aurél, ismert Vatikán-szakértő jegyzi. Pénteken Sárosi István legújabb művét - A rabbi, a pápa és a sátánt - mutatják be a nagyérdeműnek. A könyvbemutatók a Stephanus Könyvesházban kerülnek megrendezésre.

A könyvhét természetesen jó alkalmat kínál a szerzőkkel való személyes találkozásra is. Mások mellett Szentmihályi Szabó Péter a történelmi és fantasztikus regényeiről, ill. publicisztikáiról is jól ismert író dedikálja új és régebbi könyveit. De ott lesz még Petrás Mária énekes keramikus, Döbrentei Kornél korunk meghatározó lírikusa, Czakó Gábor író és mások. A dedikálások a Ferences templom előtti téren zajlanak. A katolikus és protestáns kiadók mellett, a magyarországi szerzetesrendek kiadói is jelen vannak a könyvhéten. Magánkiadói részről is többen teszik tiszteletüket. Közös standdal van jelen két jelentős történelemtudományra szakosodott kiadó: az egyre több kiadvánnyal jelentkező Kárpátia Stúdió és a máriabesnyői Attraktor Kiadó. A főként szépirodalommal foglalkozó Lazi Kiadó és a nyelvészet területén tevékenykedő, méltán elismert Tinta Kiadó különálló standdal fogadja a könyvbarátokat.

Míg a nemrég véget ért Nemzetközi Könyvfesztiválon alig lehetett 15%-os kedvezménynél többre számítani, a keresztény könyvkiadók fesztiválján átlagosan 20-30%-os kedvezmény az uralkodó, sőt, egyes standoknál 70%-os  kedvezménnyel kecsegtetnek.

Tóth Béla István

A Szent István Könyvhét részletes programfüzete (kiadói standok, dedikálások, könyvismertetők)

 

Forrás:

Erdő Péter megnyitotta a Szent István Könyvhetet. - Magyar Kurír, 2014. május 12.

Erdő Péter nyitotta meg a XXII. Szent István Könyvhetet - Metropol, 2014. május 12.