A Barankovics István Alapítvány rövid története

A Barankovics István Alapítvány a Kereszténydemokrata Néppárt pártalapítványa. 2006-ban hozta létre a Kereszténydemokrata Néppárt azzal a céllal, hogy ápolja a keresztény politizálás előremutató hagyományait, és kereszténydemokrata szellemiségű választ keressen a 21. század társadalmi-politikai kihívásaira.

Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.), a párttörvény (1989. évi XXXIII. törvény a pártok működéséről és gazdálkodásáról), valamint a pártalapítványi törvény (2003. évi XLVII. törvény a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról) értelmében a releváns politikai pártok pártalapítványokat működtetnek. A rendelkezések értelmében csak az a pártalapítvány részesülhet költségvetési támogatásban, amelyiknek az alapító pártja a választásokon megszerezte a részt vett választók szavazatainak legalább 1%-át. A 2015-2019 közötti időszak pártalapítványai ABC rendben: Antall József Alapítvány (JESZ Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. Jogelődje: Magyar Demokrata Fórum); Barankovics István Alapítvány (Kereszténydemokrata Néppárt); Szövetség a Polgári Magyarországért (FIDESZ-MPSZ FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség);  Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP Magyar Szocialista Párt); Ökopolisz Alapítvány (LMP Lehet Más a Politika); Jobbik Magyarországért Alapítvány (jogelődje: Gyarapodó Magyarországért Alapítvány, Jobbik Jobbik Magyarországért Mozgalom);  Új Köztársaságért Alapítvány (DK Demokratikus Koalíció); Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd - Párbeszéd Magyarországért Párt); A Liberális Magyarországért Alapítvány ( MLP Magyar Liberális Párt ); Váradi András Alapítvány (Jogelődje az Együtt Alapítvány (Együtt – A Korszakváltók Pártja). [1]

A Barankovics István nevét viselő pártalapítvány 2006-os létrehozása nem volt előzmények nélküli. A rendszerváltás után meghatározó politikai tényezővé váló pártok már a 90-es években sorra alapítottak olyan szervezeteket, amelyek célja a politikai szereplők szubkulturális hátterének szervezése, a pártok alapvető értékeinek terjesztése, a szavazói és rekrutációs bázis megerősítése volt. A KDNP 1990. június 21-én hozta létre a Barankovics István Alapítványt. A névadó az 1947-es parlamentbe legerősebb ellenzéki pártként bekerült Demokrata Néppárt később amerikai emigrációban meghalt vezetője volt. A névválasztás nem tekinthető véletlennek: a történelmi jogfolytonosságot volt hivatva szimbolizálni, ami a párt korabeli és jelenkori identitáspolitikájának szerves részét képezte és képezi ma is.

A Barankovics István Alapítvány a 90-es években fontos szerepet töltött be a kereszténydemokrácia magyar és európai történelmi beágyazottságának igazolásában. A klasszikus alapítványi funkciókon túl komoly feladatokat vállalt fel a kereszténydemokrata politikai kultúra fejlesztése terén. Tevékenységében 1995-ig két fő irány domborodott ki. Képzések szervezésével részt vállalt a párt parlamenti és önkormányzati képviselőjelöltjei, a megyei elnökök és választmányi tagok, valamint a helyi választási kampányvezetők elméleti és kommunikációs felkészítésében, másrészt programjaival részt vállalt a párt potenciális – jobbára értelmiségi – szimpatizánsainak rekrutációjában. 1991-től főként kereszténydemokrata világnézeti és történeti vonatkozású témákban ismeretterjesztő előadások szervezésével foglalkozott, hétfőnként megrendezett „KDNP estéinek” törzsközönségét mindenekelőtt a párttagok alkották. A szervezet alaptevékenysége 1992 nyarán vett igazán lendületet. A kedvező változás hátterében két ok állt. Ekkor jött létre az alapítvány tanulmányi tanácsadói testülete Kovács K. Zoltán irányításával, emellett programjainak finanszírozására is új források nyíltak meg: 1992 nyarától a Konrad Adenauer Stiftung, 1993 végétől pedig a Hanns Seidel Stiftung támogatta tevékenységét.

Mindez látványos fejlődéshez vezetett, amit többek között az is bizonyít, hogy ekkor indult el a BIA máig tartó, a keresztény szellemiséget és kereszténydemokrata politikai kultúrát terjesztő könyvkiadási programja. A „Kék könyv” és a „Kereszténység és közélet” sorozatban jelentek meg többek között az alábbi kötetek: Kereszténység és demokrácia (A leányfalui tanulmányi hétvége előadásainak anyaga); Mészáros István: Kimaradt tananyag. I-II.; Farkas Péter: Fenyegetett jövőnk védelmében; Giczy György: Lépésváltás. R. Houben: Politikai hatalom – keresztény felelősség; G. Mehnert: Protestánsok a kereszténydemokráciában; Demokrácia – kereszténység-humanizmus. (tanulmánykötet Giesswein Sándorról); Magyar konzervativizmus (A Batthyány Lajos Alapítvánnyal közösen.); Kovács K. Zoltán: A kereszténydemokrácia szellemi gyökerei; Szakál Ferenc: Tanuljunk kereszténydemokráciát!; Békefy Lajos: Hit és politika – protestánsok a kereszténydemokráciában.[2]

1992. október 24-én nyitotta meg kapuit a „felső szintű politikai képzés” fórumának szánt Barankovics István Politikai Akadémia. Az „Akadémia” szombat délelőttönkénti előadássorozatára célzottan tekintélyes előadók és főként fiatal fővárosi értelmiségiek kaptak meghívást. Programjában a demokratikus politikai szellemiség, az állampolgári felelősségtudat és cselekvőkészség fejlesztése mellett, a kereszténydemokrata műveltség és a keresztény közélet kérdései szerepeltek.[3]

Az alapítvány tevékenységének volumenét jelzi, hogy csak 1993-ban 90 tanfolyamot szervezett, melynek 2/3-a több napos volt. Ezek keretében 3700 főt részesített politikai képzésben. Az országgyűlési képviselő választás évében 440-en részesültek felkészítő képzésben. 1994-ben, a rendezvények száma az éves jelentés szerint 102 volt.  1993-ban az alapítvány által felkért előadók száma 208, a következő évben 302 fő volt.[4] Támogatott rendezvényei sorából kiemelkedik 1993-ban Szent István emlékünnepség Pannonhalmán, a Katolikus Szociális Népmozgalom elindulásának 50. évfordulóján Győrben, Glattfelder Gyula halálának 50. évfordulóján, Szegeden, a Jacques Maritain Társasággal közösen Giesswein Sándor halálának 70. évfordulóján Győrben és Mosonmagyaróváron. Az ELTE Egyháztörténeti Műhelyével közösen ugyanezen alkalomból Giesswein konferenciát, és a Batthyány Lajos Alapítvánnyal közösen előadássorozatot indítottak.[5] A KDNP és a BIA 2001-ben hozatta haza Barankovics István hamvait, a politikus ünnepélyes újratemetésére december 13-án került sor.

A 2003-as pártalapítványi törvény megszületése után a Kereszténydemokrata Néppárt 2006-ban hozta létre pártalapítványát. A törvény rendelkezései szerint a pártalapítványoknak működésük során a politikai kultúra fejlesztése érdekében megvalósuló tudományos ismeretterjesztői, kutatási és oktatási tevékenységet kell folytatniuk. Ennek megfelelően született meg a BIA alapító okirata és küldetésnyilatkozata. 

Az alapító okirat szerinti főbb tevékenységformák: korszerű oktatási, tudományos, ismeretterjesztő tevékenység, a célokat szolgáló kutatási tevékenység,   előadások, konferenciák szervezése, illetve támogatása, tanulmányok, szakkönyvek, egyéb, a célokat szolgáló kiadványok kiadása, illetve kiadásuk támogatása, bel‐ és külföldi szaklapok, szakfolyóiratok, illetve szakkönyvek megvásárlása,  a fenti célokkal összefüggésben kiírt pályázatokon való részvétel. Az Alapítvány küldetésnyilatkozata szerint támogatja a keresztény és demokratikus értékrend elkötelezettjeit meggyőződésük elmélyítésében, a demokráciát más világnézetek talajáról elfogadóknak pedig meg kívánja mutatni a kereszténydemokrata társadalomszervező elvek létjogosultságát. Tevékenységével kifejezésre szeretné juttatni, hogy a társadalmi együttélésnek a mai Magyarországon is vannak közös értékei, amelyek felett a konszenzus keresése mindannyiunk érdeke. Az Alapítvány célja továbbá az európai kereszténydemokrácia kultúrájának reprezentálása, a modern keresztény és demokrata identitás ápolására irányuló tevékenységformák támogatása.  A rendelkezésére álló anyagi és szellemi erőforrásokat a keresztény humanizmus és a demokratikus állampolgári kultúra megerősítésének érdekében több területen kamatoztatja:

  • Támogatja a keresztény közösségen belüli információáramlást, de – túl ezen – szolgáltatásai és programjai nyitottak mindenki számára, aki tenni akar a társadalom megerősítéséért, a közösségi együttélés alapjainak megszilárdításáért.
  • Honlapján folyamatosan bővülő, szabadon kutatható működtet az érdeklődők, a kutatók és a diákok tájékozódásának segítésére. Információkat oszt meg a magyar és európai kereszténydemokrácia aktuális kérdéseiről. Külföldön megjelenő szaklapok és szakkönyvek gyűjtésével segíti a tájékozódást.
  • Otthont ad a kereszténydemokrata szellemiséget és hagyományokat ápoló előadásoknak, konferenciáknak és kulturális programoknak. 
  • A magyar társadalmi problémák megoldásához szellemi műhelyek és kutatások támogatásával, társfinanszírozásával, a kereszténydemokrácia társadalmi és politikai céljait szolgáló szakkönyvek, tanulmányok megjelentetésével járul hozzá.
  • Törekszik arra, hogy a fiatalok megértsék és elsajátítsák a felelős állampolgári lét alapjait. elsajátítsák a felelős állampolgári részvétel kompetenciáit és megismerjék a modern kereszténydemokrácia értékeit.
  • A fenti célokkal összefüggő pályázati tevékenységet folytat.

A Barankovics István Alapítvány tudományos és tudományos ismeretterjesztő tevékenységét a Kovács K. Zoltán Kutatóintézet keretében fejti ki. A kereszténydemokrata identitás és hagyományok ápolása céljából kutatócsoportot működtet. Létrehozta és fejleszti a Kereszténydemokrácia Tudásbázist, amely a magyar és európai kereszténydemokrácia digitális enciklopédiája. Kereszténydemokrata könyvkiadási programja keretében évente több kötetet jelentet meg, amelynek egy részét letölthető digitális kiadványok formájában is elérhetővé teszi.  Pedagógusoknak és diákoknak szóló, az állampolgári politikai kultúra fejlesztését célzó oktatási projektjeit az alapítvány Tanári Kerekasztala koordinálja.   Vallás és Közélet címen hírkereső és információs portált működtet, amely feladatának tekinti a valláshoz kapcsolódó politikai és közéleti megnyilvánulások és médiatartalmak egy helyre fókuszálását, megjeleníti a magukat keresztényként és demokrataként identifikáló irányzatok sokszínűségét.

 


[1] A költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok ellenőrzési tapasztalatai. Állami Számvevőszék. 2019. 7. o.

[2] V.ö.: Kovács K. Zoltán: A Barankovics Alapítvány könyvkiadási programja. 1995. március 8. Pártiratok. Elnökségi iratok. 1995.

[3] Bagdy Gábor: A Barankovics Akadémia előzményei és tervei. 1995. január 20. Pártiratok. Elnökségi iratok. 1995.

[4] V.ö: Lassányi Ferenc ügyvezető igazgató és Pintér György tanulmányi vezető beszámolója a Barankovics István Alapítvány tevékenységéről. 1995. január 5. Pártiratok. Elnökségi iratok. 1995.

[5] Az előadók száma az 1993-as évben megkétszereződött az előző évhez képest. Ebben az évben például 4 külföldi magyar előadó (pl. Muzslay István és Rezsőházy Rudolf a leuweni Katolikus Egyetemről, Dr. Németh Nándor a bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézetből) és az MKPK több tagja is tartott előadást az alapítvány rendezvényein és képzésein. V.ö.: A Barankovics Alapítvány 1993-ban. Pártiratok. Elnökségi iratok. 1993.