40 éves az Európai Néppárt

Az EU jelenleg legnépesebb pártcsaládját, a jobbközép kereszténydemokrata-konzervatív Európai Néppártot (EPP) 1976. június 8-án hozták létre.  A párt gyökerei mélyen belenyúlnak az európai történelem és civilizáció talajába. Európa alapító atyái – Robert Schuman, Alcide De Gasperi, Konrad Adenauer – maguk is kereszténydemokraták voltak. A pártcsalád létrehozása óta támogatja egy erős és hatékony Európa megteremtésének ügyét. Jelenleg az EPP a legerősebb politikai erő és a legnagyobb politikai szervezet Európában. 40 országból 75 tagpártja van és a legutóbbi, 2014-es választások után is megmaradt az Európai Parlament legnagyobb csoportjának. Mint ilyennek komoly felelőssége van az európai polgárok biztonságának, jólétnek megteremtésében, a kontinens gazdasági stabilitásának és versenyképességének megőrzésében. E célokat az EPP a kereszténydemokrata szellemi hagyomány, az emberi méltóság, a szabadság és szubszidiaritás, a szolidaritás és az igazságosság jegyében képviseli.  

 

Előzmények

Az EPP története az európai kereszténydemokrácia közös öröksége. A kereszténydemokraták nemzetközi együttműködési fórumai már az 1930-as évektől kezdve működtek. A második világháború után az első hivatalos nemzetközi kereszténydemokrata szervezet 1947-ben alakult meg Új Nemzetközi Csapat (Nouvelles equipes internationales) néven a belgiumi Chaudfontaine-ben. Robert Schuman, aki tervének 1950. május 9-i közreadásával megtette az első lépést az egységes Európa felé vezető úton, maga is elkötelezett kereszténydemokrataként politizált két emblematikus társával, Konrad Adenauerrel és Alcide de Gasperivel együtt. Schuman tervét hat nyugat-európai állam, a Benelux államok valamint Franciaország, Nyugat-Németország és Olaszország elfogadták, létrehozva ezzel az Európai Szén- és Acélközösséget (ESZAK). A párizsi szerződés értelmében 1951-ben megalakult az ESZAK Közgyűlése is, az Európai Parlament előd intézménye.

Az Európai Szén- és Acélközösséget megalapító párizsi szerződés aláírása 1951-ben
A kép forrása: http://ec.europa.eu/

 

A Közgyűlésben először a kereszténydemokrata irányultságú képviselők alakítottak nemzetek fölötti csoportosulást. A Kereszténydemokrata Képviselőcsoportot 1953-ban a Közgyűlés 78 tagjából 38-an hozták létre. Ez a képviselőcsoport az Európai Néppárt frakciójának az elődje. A kereszténydemokrata csoport az 1951-es informális kezdetek után hivatalosan 1953-ban jött létre és (néhány szerkezeti átalakulást tükröző névváltoztatáson keresztül) mára a több mint 500 millió európai életét egyre erősebben meghatározó Európai Parlament jelenleg legerősebb frakciójává vált. 

 Az Európai Néppárt 1978-as kongresszusa 
A kép forrása: http://ec.europa.eu/

 

Az Európai Néppárt

Maga az Európai Néppárt mint a kereszténydemokrata páneurópai gyűjtőpárt csak 1976-ban jött létre. Készülve az első közvetlen európai parlamenti választásokra 7 ország (Belgium, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország és Olaszország) 12 pártja alapította meg, első elnökévé a belga Leo Tindemans-t választották. Ebben az időszakban 3 kereszténydemokrata-konzervatív európai szervezet létezett párhuzamosan: Az unión kívüli tagok az EUCD-be tömörültek, szélesebb páneurópai szervezetként pedig az EDU (Európai Demokratikus Unió) működött. 1991-ben az EPP az európai parlamenti többség megszerzésének céljából nyitott a brit és skandináv konzervatív pártok irányába, majd 1999-ben egyesült az EUCD-vel is. Különösen sikeres kapcsolatokat épített ki a posztkommunista régió hasonló irányultságú jobbközép pártjaival, amelyek országaik uniós csatlakozása után az EPP tagjai lettek.  A magyar pártok közül a Fidesz-KDNP pártszövetség tagja a Néppártnak, a Kárpát-medencei magyarságot illetően pedig a szlovákiai Magyar Közösség Pártja és a Híd-Most, a romániai RMDSZ, végül a szerbiai Vajdasági Magyarok Szövetsége. A Néppárt képviselőcsoportjának a 2014-es választást követően 16 magyar tagja van (12 Fidesz-KDNP, 2 RMDSZ, 1 MKP és 1 Híd-Most mandátum).

Az EP választásokon 1999-ben következett be az áttörés, amikor is 233 néppárti képviselő nyert mandátumot szemben a szocialista frakció 180 fős létszámával. A néppárti frakció elsőségét mind a mai napig őrzi. 2004-ben (immáron a 10 új csatlakozó közép-kelet-európai tagállammal, köztük magyar képviselőkkel) a 732 fős parlamentben 268-an tartoztak a kereszténydemokrata frakcióhoz, 2007-ben pedig Románia és Bulgária csatlakozásával, 277-en a 785-ből.  2014-ben, immáron horvát képviselőkkel együtt, a 751 fős parlamentben 221-en foglaltak helyet a kereszténydemokrata frakció soraiban.

A kép forrása: az Elections to the European Parliament , en.wikipedia.org

A frakció jobbközép orientációjú szellemiségéből következik, hogy Európát egyfajta értékközösségnek tekinti. A Néppárt olyan alapvető kérdésekben foglal elsősorban állást, mint az ember védelme, a családok támogatása, a demokratikus értékek figyelembe vétele, és emellett elkötelezi magát az Európai Unió fejlődése és építése mellett. Egyik meghatározó alapelve a pártnak, hogy Európának alkalmazkodnia kell a XXI. század kihívásaihoz, a szubszidiaritás értékét követve „közelebb kell jutnia” az állampolgárokhoz, csökkenteni kell a demokratikus deficitet, összességében pedig meg kell erősíteni az európai identitást. Az EPP és parlamenti képviselőcsoportja az elveken túl „erős” szakpolitikai programmal és szakmai háttérrel is rendelkezik, olyan területeken, mint a bevándorláspolitika-menekültügy, az integráció-bővítés, a biztonságpolitika, a család- és társadalompolitika, vagy a környezetvédelem.  

1976 óta az Európai Néppártnak öt elnöke volt:

A Barankovics István Alapítvány Kereszténydemokrácia Tudásbázis projektjének eredményeképp a magyar olvasók idén március 11-én vehették kezükbe  Pascal Fontaine-nek a Kereszténydemokrata Csoport, későbbi nevén az Európai Néppárt frakciójának történetét feldolgozó – a hazai szakirodalomban hiánypótló – munkáját.

 

Boldog születésnapot EPP! 

 

 

Kiss Mária Rita